Hoe schrijf je een boek
Is het jouw droom om een boek te schrijven? Met deze handige tips helpen we je bij Pre Press Media Groep op weg naar jouw eigen bestseller!
Of je nu een beginnend schrijver bent of al enige ervaring hebt, ons stappenplan inclusief handige tips zullen je zeker inspireren tijdens je schrijfproces.
Boek schrijven structuur
Voordat je daadwerkelijk begint met het schrijven van een boek is het handig om een structuur voor het boek schrijven te bedenken. Dit gaat je helpen om een logisch verhaal te schrijven.
- Inspiratie vinden: Het begint allemaal met een idee en inspiratie. Wat voor boek wil je schrijven? Ga jij het nieuwste doe-het-zelf-boek voor ondernemers schrijven of toch die ene mysterieuze psychische thriller waarvan alleen jij nog het bloedstollende einde weet? Zodra je dat weet kan je gaan bepalen waar jouw inspiratie vandaan komt en hoe je die omzet in een boeiend verhaal die lezers zal intrigeren tot aan de laatste bladzijde.
- Planning en voorbereiding: Werk vanaf het begin gestructureerd, dit gaat je helpen het overzicht te behouden. Zeker als jouw boek meerdere verhaallijnen en personages bevat. Maak een takenoverzicht waarin je alle stappen inclusief tijdsindicatie meeneemt. Let op, blijf wel realistisch. Sommige processtappen kosten meer dan de andere en dat mag ook.
- Personages en verhaallijnen ontwikkelen: Naast een goed verhaal of onderwerp of verhaal is het aanhouden van een boeiende verhaallijn een essentieel onderwerp bij het schrijven van een boek. Net als in een face-to-face gesprek wil je niet dat je publiek halverwege het verhaal de aandacht verliest. Schrijf je een roman? Neem dan ook extra tijd in je planning op voor het ontwikkelen van intrigerende personages met backstories en unieke karaktertrekken die lezers zullen vasthouden. Tip: vergeet ook geen research te doen wanneer je het hebt over specifieke gebeurtenissen of locaties.
- Schrijven en reviseren: Nu het voorwerk gedaan is kan je beginnen met het daadwerkelijk schrijven van je boek. Schrijven, schrijven en nog eens schrijven. En dan… herschrijven. Al (her)schrijvend ontwikkel je een kwaliteit.
- Publicatie en promotie: Je boek is af! En daar komen wij in beeld: wij helpen je met het publiceren van je boek. Laat die positieve reviews maar binnenkomen!
5 valkuilen bij het schrijven van een boek
Wat voor boek je ook van plan bent te gaan schrijven. Er zijn een aantal valkuilen bij het schrijven van een boek waar ieder schrijver voor moet waken.
- Perfectionisme: Het streven naar perfectie kan verlammend werken. Dit bevorderd je werk niet, maar zorgt er juist voor dat je nooit tevreden bent met je werk. Wees niet bang om imperfecties te accepteren en focus je op de vooruitgang in plaats van perfectie.
- Gebrek aan planning: Beginnen met schrijven zonder een concreet plan werkt slechts voor enkele mensen. In de meeste gevallen zal dit leiden tot een onsamenhangend en warrig verhaal. Neem dus de tijd om een gedetailleerd plan te maken.
- Schrijven voor iedereen: Hiermee bedoelen we dat je geen helder beeld hebt van jouw ideale lezer. Natuurlijk zou je willen dat iedereen je boek leest, maar door algemeen te schrijven spreekt je boek veelal juist minder mensen aan. Daarnaast beïnvloed jouw ideale lezer ook je schrijfstijl en -toon. Bij een kinderboek is je toen anders dan bij een informatieve autobiografie.
- Geen feedback: Stel je open voor de feedback van anderen, dit helpt je de blind spots in je verhaal te ontdekken. Zoek je feedback ook bij voorkeur buiten je eigen kring, zo krijg je de eerlijkste feedback. Dus ga actief opzoek naar feedback van proeflezers, redacteuren en andere schrijvers om zo jouw verhaal te verbeteren.
- Opgeven: Zoals met alle dingen kan ook het schrijfproces een weg vol uitdagingen en tegenslagen zijn. Geef niet op bij de eerste (of tweede, of derde...) hindernis. Zit je vast in je verhaal? Neem even afstand van je werk en gebruik tegenslagen als leermomenten om jezelf en je schrijfstijl te verbeteren.